Komoly károkat okozhat a jeges árhullám Kiskörén

A Kötivizig mindent megtesz, hogy kármentesen átvezessék a veszélyes jégtorlaszt a Kiskörei Vízlépcsőnél, de a jeges ár komoly fenyegetést jelent az erőmű létesítményeire.

 

- A legfontosabb, hogy károkozás mentesen vezessük át a jeget a Kiskörei Vízlépcsőn, de ha lehet, megpróbáljuk a fevízen tartani - mondta a Tisza-tavi Híreknek Lovas Attila a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Felidézte, hogy egy 80 t-s komp is sodródik a jeges árral, ami komolyan veszélyezteti a vízlépcső létesítményeit. Elmondása szerint kb. 5 km/h-val halad a jégtorlasz. A tiszaderzsi folyószűkületben még korábban feltorlódott a Tisza-tóban lévő jég, míg Tiszaderzs és Kisköre között állójég van. Folyamatosan figyelik és értékelik a helyzetet, készenlétben állnak.

A Kiskörei vízlépcső közvetlen környezete jégmentes. A Felső-Tiszáról érkezett jégzajlás jelenleg Tiszaszőlős-Tiszaderzs térségében tart. A jégtömeg alatti folyószakaszon egészen a vízlépcsőig továbbra is megcsúszott állójég található kisebb megszakításokkal. A Tisza-tó menti védvonalakon, illetve a Kiskörei Vízlépcsőnél és a jégtörő hajókon továbbra is III. fokú készültség van érvényben.